港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】立會清潔工時薪35蚊 鄭松泰:講出嚟都醜怪 (22:49)

立法會秘書處早前就《財政預算案》回應議員查詢時,透露立法會外判清潔工現時時薪為35元,僅較法定最低工資多5毫子。熱血公民鄭松泰星期一(16日)喺財委會特別會議提問時,批評呢個時薪唔合理、「講出嚟都醜怪」,要求檢討水平,為社會起帶頭作用。秘書處代表會上未明言會否提高時薪,但就話外判合約下年9月屆滿,約滿前秘書處會檢討提供清潔服務嘅方式。

另外,特首辦向財委會提交嘅文件話,2018/19年度會以合約聘用1名非公務員,處理特首林鄭月娥嘅Facebook、Instagram帳戶同其他工作,薪酬開支預算約為51萬元。議員就關注呢個職位有無表現指標,特首辦常任秘書長丁葉燕薇噚日會上話,林太社交媒體帳戶都係透過活潑嘅形式,向公眾發布資訊,特首辦有留意公眾反應,包括會檢視公眾對邊類帖文較有興趣,繼而優化帳戶。

其他報道:謝安琪偕「印度劉華」談平權 港大會場坐無虛席

其他報道:【短片:Emily Online】自由黨黨慶梁振英甩底 田大少捐千元助民主黨狙擊CY

其他報道:中年漢結婚不成追內地婦12萬「禮金」 女方敗訴需連息還款兼付訟費

相關字詞﹕鄭松泰 立法會 編輯推介

上 / 下一篇新聞