港聞

【預算案】陳茂波:DSE免費關顧青年 不排除有人「玩玩下」報考但問題不大 (09:21)

《財政預算案》提出替明年香港中學文憑試(DSE)的考生代繳考試費,引起全城熱論。財政司長陳茂波今早於電台聯播節目強調,措施是「表達對青年人關顧」。

問到文憑試考生反而因這安排而增加埋怨,以及是否想過帶來反效果,多了一班「玩玩下無成本」人士試考文憑試。陳茂波稱,「當然無人敢絕對排除」,但稱「除了學生讀緊書,自修生都支持,鼓勵大家一方面減輕壓力,咁樣鼓勵到讀更多書,問題不大」。

主持追問可能有一班「未必讀書、試一試」人士,令考生好大壓力,陳茂波表示:「所以點解話今年先做一次,睇一睇,睇睇係咪幫得到,係咪用得着幫到手。」問到曾否想過出現這問題,他只說這是極端情況,「唔敢講唔會出現,但係少數」。

財政預算案相關新聞:

其他報道:曾鈺成:不肯派錢因不接受財富再分配

#全民DSE成熱話 「老餅」報考有咩要注意?

預算案十粒糖 八粒派中產 被指薄基層 陳茂波:錢要用得其所

減稅免差餉 省5萬中產:不覺很受惠

N無家庭:僅女兒受惠2000元津貼

相關字詞﹕編輯推介 財政預算案 陳茂波

上 / 下一篇新聞