港聞

【Emily Online】運輸署拍賣車牌 「VV」930萬元成交 (23:44)

運輸署星期日(25日)拍賣車牌,共有45個畀市民競投,收益2200萬元。今次獲得最高拍賣嘅車牌係「VV」,以930萬元天價成交,仲貴過買層樓!

拍賣會喺灣仔會展舉行,全日賣出咗41車牌,最高成交價車牌由兩個單英文字母V合砌成嘅「VV」,以930萬成交,成為歷來第6高嘅車牌拍賣價。第二高價嘅車牌係「1881」,以200萬成交;第三高嘅「969」就賣出162萬。其他比較好賣嘅車牌號碼都同「8」有關,取其好意頭「發」嘅諧音,如「1688」同「998」等,成交價都過百萬。

今次拍賣仲有其他特別嘅車牌號碼,如「UUUU」就以38萬元賣出。不過,有4款車牌就唔多受歡迎啦,分別係「SS1122」、「TT7」、「XX200」同「XX6633」就唔出。

其實運輸署舊年新年拍賣過英文單字「V」,當時賣出1300萬,係歷來第三高價車牌。而香港史上最高價車牌紀錄,係2016年2月21日拍賣「28」,以1810萬成交。

其他報道:【周庭DQ】曾鈺成回應李飛說法:自決派不認港獨是「口舌之爭」

其他報道:【九巴車長罷駛】葉蔚琳證實今日「留廠」休息 否認被公司停職

其他報道:罕見病患者泛淚遞請願信求保命 議員促政府加快引進藥物

相關字詞﹕車牌拍賣

上 / 下一篇新聞