港聞

【Emily Online】范太拆解 怎樣才是合格青年? (17:14)

國家主席習近平經常強調要關心愛護香港青年,為他們成長、成才、成功創造良好條件。人大常委范徐麗泰亦多次於公開場合談及青年問題,究竟在范太眼中,怎樣的新一代青年人才算合格呢?

「合唔合格唔係人哋畀你,係你自己話架。」范太在電台節目直言:「當你覺得呢樣嘢好難做,然後你盡咗好多力,你真係做到嘅時候,你會好開心,你合格。」

她又說不要常常與別人比較:「因為永遠都有人無我咁好,亦都永遠有人好過我,我嗰個比較對手,係噚日嘅我,今日希望好過噚日少少,聽日好過今日少少,只要喺條路上向前行緊,自己覺得幾滿意咁就得架喇。如果靠人哋話畀我聽掂唔掂,太辛苦喇!」

各位青年,又是否符合范太期望呢?

其他報道:譚耀宗樂意成人大常委服務國家 不會反映不符中央政策的意見

其他報道:施永青:對港青出路不樂觀 籲勿故步自封

其他報道:【朱經緯罪成】周浩鼎指難過盼體諒「一時衝動」 葉劉倡判緩刑:入獄可惜

相關字詞﹕編輯推介 范徐麗泰 青年

上 / 下一篇新聞