港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】當選人代 譚志源:可背後協調敏感議題 (16:39)

港區人大代表選舉今朝喺灣仔會展舉行。今年有多名新人參選,包括政制及內地事務局前局長譚志源,最終佢以1580票當選。

由於譚志源唔係選委,未能入場,但今朝投票前,佢企咗喺選委入場嘅地方同選委打招呼,仲搵埋前下屬政制及內地事務局前副局長、早前去咗外國進修嘅陳岳鵬,仲有黎淑禎同黃靜文兩位前政務官幫手拉票。

知道自己當選後,譚志源感謝委員支持,話自己首次角逐又無政黨背景,所得票數已經遠超預期。

問到會唔會為港人就政治議題發聲,譚志源話,佢會同唔同界別嘅人接觸,收集意見,再充分向中央反映,但認為唔一定要喺公開場合談論敏感政治議題,可以喺背後有技巧咁協調、溝通。

其他報道:【港區人代選舉】劉夢熊落敗 嘆「黃鐘毀棄,瓦釜雷鳴」

其他報道:【港區人代選舉】鄺美雲:希望人人有書讀 慈善澤社群 陳曼琪:繼續敢言

其他報道:盛傳躋身人大常委惟得票僅排19 譚耀宗稱票數不重要

相關字詞﹕編輯推介 譚志源 港區人大代表

上 / 下一篇新聞