港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】梁家傑現身「嗌咪」 為本土派在囚抗爭者站台 (22:59)

傘後組織「東九龍社區關注組」聯同「星火同盟抗爭支援」,以及「守望前線」等支援在囚抗爭者的組織,在九龍東擺街站,呼籲市民寫聖誕心意卡支持這批抗爭者。公民黨主席、前九東立法會議員梁家傑更加現身幫手「嗌咪」,叫市民寫幾句支持的說話,讓在囚者不至太孤單。

「星火同盟抗爭支援」一直協助本土派的在囚抗爭者,以及為他們的親友提供各種支援服務,例如免費被捕保釋和相關法律諮詢。公民黨一直強調和平理性非暴力的抗爭手法,但今次傑哥肯幫手,令「東九龍社區關注組」非常欣賞。

「東九龍社區關注組」喺facebook話,呢個係一個好好嘅示範,「其實只要大家肯向前行一步,唔同立場、政治光譜嘅朋友都會有合作嘅空間。」關注組亦引述傑哥喺街站嘅發言,話知道大家未必個個都認同佢哋(抗爭者)嘅手法,但佢哋為香港無私嘅付出,為爭取民主、自由、公義嘅心係毋容置疑嘅,呼籲市民寫幾句支持嘅說話,令抗爭者不至過節過得太孤單,亦係應有之義,人間有情。

其他報道:【修改議規】李慧琼:不講妥協合作就不是議會 指今次用很多「政治能量」

其他報道:鯉魚門辦墟市 八旬翁拾木製不求人首嘗做生意

相關字詞﹕梁家傑 本土派 公民黨

上 / 下一篇新聞