港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】大班、羅致光再聚頭出書助長者 局長童年照曝光 (00:00)

談起長者安居協會,未必人人知道,但一講長者平安鐘,就幾乎街知巷聞。協會1996年成立,1997年開始平安鐘服務,屈指一算今年算係協會20週年紀念。協會找來20位來自不同階層、行業嘅香港人,編寫佢哋嘅成長故事,合併出版一本名為《20種港式成長》嘅讀物。

其他報道:【著多件衫呀!】明早市區最低13度 新界氣溫更低

書中有多位名人,包括兩位創辦長者安居協會嘅主力人物:鄭經翰「大班」和勞福局長羅致光「CK」,今日佢哋一個係政府內局長,一個仍喺網台,20年前就走在一起幫助無依老人。

勞福局長羅致光智商高達160,佢計過度過,「無論任何時候都有20%獨居長者」,令佢1996年決心同大班一齊創立長者安居協會,專門協助獨居長者。20年嚟有超過50萬長者得到全日24小時平安服務,所以話識計數,幾時都係著數。

本書詳細內容Emily就賣個關子,但先畀大家睇下局長幾張童年相,想知佢童年點過,就要留意《20種港式成長》喇。

其他報道:黃毓民創辦網台MyRadio告《熱血時報》網台主持誹謗

其他報道:治療犬進駐港大圖書館 減學生壓力 一星期逾160人報名

 

相關字詞﹕編輯推介 羅致光 長者安居協會 平安鐘 鄭經翰 大班

上 / 下一篇新聞