港聞

【Emily Online】偶遇兩司機停車喊支持 劉夢熊感動 轉軚報名選人代 (17:34)

港區全國人大代表提名期今日結束,前全國政協委員劉夢熊,今日亦攜同31分提名報名參選。夢熊大師話因工作繁忙,又預期自己不在祝福名單,故最初參選意欲不大,不過日前分別喺中環遇到的士司機及喺上水遇到貨櫃車司機,都係突然停車話支持佢參選,仲話如有得投票一定撐佢做票王,亦希望靠佢為香港人發聲,令佢大為感動,覺得自己應「義不容辭」。

他又指不知為何前特首曾蔭權提名他的事對外泄露,亦指有建制派立法會議員、全國人大代表、政協委員朋友及有名嘅大導演支持他,又話即使只有10幾日發言時間,都會為市民表達意見。

其他報道:Erwiana被虐索償 僱主不滿未獲批法援 斥「香港政府對我唔公平」

其他報道:【單程證來港創新高】王永平引基本法籲政府勿迴避 指「為官避事平生恥」

相關字詞﹕編輯推介 人大代表 劉夢熊

上 / 下一篇新聞