港聞

【修改議規】何君堯:要將班友變成太監 批楊岳橋尊容笑得核突 (16:44)

修改立法會《議事規則》的議案將在周三(6日)正式提交立法會審議。立法會議員何君堯認為必須修改議事規程,「將呢班(拉布)友仔變成為太監」。他又批評公民黨立法會議員楊岳橋笑容「核突」。

其他報道:談李旺陽、劉曉波事件 曾鈺成:更惡劣的事都有 指國家認同非靠罰

何君堯於facebook直播中表示,希望有關《議事規則》修訂的議案準時於周三審議,強調要「手起刀落,剪布就剪布」,「一定要剪佢布,改咗議事規程,將佢嘅牙剝咗佢,將呢班友仔變成為太監」。

他又說,「無無謂謂亂噏廿四,呢啲叫做民主嘅代表?實際上,民主唔係佢專有名稱。實際上,我都係民選議員,我都睇唔過眼佢哋呢啲行為,所以千祈唔好用民主派自稱,實際上係侮辱咗民主精神」。

何君堯回應網民留言時又提到公民黨議員楊岳橋,稱「(楊岳橋)講緊嘢時,陰陰嘴咁笑,以為好似好幽默。大佬,照下塊鏡,睇下場合,你嗰副尊容咁樣笑法,實際上係好核突。有時要睇下環境,下下烚熟狗頭,人哋以為你傻嘅添啊!」

其他報道:【補選兩會撞期】民建聯批「不合國情」 指港是中國轄下行政區

其他報道:稱港機械維修課程規模不及內地 羅致光冀港青可北上學習

其他報道:立會補選與北京兩會撞期 林健鋒:令上面的人士不高興 張建宗認港府曾欲改期

相關字詞﹕編輯推介 何君堯 立法會 剪布 拉布 議事規則 楊岳橋

上 / 下一篇新聞