港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】CY指以國家名義殺人不犯法 范太:我都唔明咩叫「國家叫你去殺人」 (21:57)

前特首、現任全國政協副主席梁振英(CY),早前喺一個研討會上教人國家概念,又叫大家要認清國家間的關係,又提到「以國家名義殺人不犯法」。全國人大常委范徐麗泰今早出席電台節目後,被問到對此看法,范太直接話「唔係好想評論」梁的說話,並非因為唔方便評論,而係佢唔明白句說話咩意思。

CY之前話,「古今中外對罪與罰有不同概念,但有一種行為古今中外都是犯法的,就是殺人,而且會處以極刑。但有一個例外,就是以國家名義殺人,是不犯法」。范太話,如果係國家與國家嘅軍隊開戰,「咁呢個冇辦法啦,我唔殺人,人殺我嘛」。不過,佢話自己唔清楚CY言論所指嘅意思,所以唔想評論,叫記者問返清楚CY。

其他報道:批泛民藉公眾諮詢拖延國歌法 范徐麗泰:想阻住地球轉

其他報道:林卓廷稱與英外交官會面一小時 對方關注DQ議員及青年領袖被檢控

其他報道:稱立會通過致謝議案非轉捩點 林鄭:相信行政立法關係會緊張返

相關字詞﹕范徐麗泰 梁振英 國家名義 殺人 編輯推介

上 / 下一篇新聞