港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】葉太指貿發局一帶一路地圖過時 反映後局方「唔睬」 邱騰華認有改善空間 (16:52)

立法會工商事務委員會今日開會,由3局官員落場回應議員提問,新民黨立法會議員葉劉淑儀向商經局長邱騰華提問時就一肚氣,佢話國家4年前已提及「一帶一路」政策,市民都愈來愈熟悉,但佢留意到,貿發局製作嘅一帶一路地圖係錯嘅,路線唔完整亦無更新,佢同過貿發局反映,但「(對方)唔睬囉!」

其他報道:無綫停播《左右紅藍綠》等節目 議員憂「陰乾」港台節目 梁家榮:尊重決定

葉太話,依家好多人都識一帶一路,就連去銀行櫃員機撳錢,都會有張一帶一路地圖,不過,佢留意到好多地圖都跟隨貿發局嘅地圖製作,係錯嘅。葉太解釋話,一帶一路早已延伸去到英國、荷蘭鹿特丹,亞投行亦行到去澳洲,但地圖中條路線完全無更新,仲好嬲咁話「two wrongs don't make one right」,已經同貿發局總裁方舜文反映過,不過無人理佢,「唔睬囉!」

邱騰華回應時話,已知道葉太同貿發局反映過,亦都知道一帶一路已延伸到好多國家,承認有改善空間,會更新返個地圖。

其他報道:民主派杯葛「主席指引」交流會 莫乃光指不排除「反枱」 陳健波批「政治凌駕民生」

其他報道:獵戶座流星雨周六上演 太空館:觀測條件良好

其他報道:國際觀測新發現 證愛因斯坦重力波以光速傳播推斷

相關字詞﹕立法會 葉劉淑儀 編輯推介 一帶一路 貿發局

上 / 下一篇新聞