港聞

【網上熱話】曹星如掟走抽獎用拳套 香港寬頻衝落台問觀眾取回「嚇到一額汗」 Rex致歉 (13:23)

「神奇小子」曹星如(Rex)前晚(7日)負傷力戰前WBA超蠅量級世界冠軍河野公平6個回合後,憑點數險勝對手,取得個人22場連勝紀錄,衛冕超蠅量級國際冠軍「金腰帶」,成為全城熱話。現場還有一段小插曲,Rex於賽後把拳套拋給現場觀眾,但原來該拳套是直播賽事的香港寬頻用作抽獎的禮物,曹星如事後致歉。

其他報道:【王者對決】曹星如報平安 親解贏賽原因

Rex前晚勝出比賽後,全場沸騰,他亦把陪伴他比賽的拳套,一一拋給觀眾,帶動現場歡呼聲更響。

事隔一日,取得是次比賽香港區獨家網上直播權的香港寬頻,於facebook以「【Rex真•決戰拳套,失而復得】」為題發帖,指「當我哋目擊Rex掉走咗對拳套嗰刻,我哋都畀佢呢下忘我嘅moment嚇到一額汗」。

原來這雙「決戰拳套」,是香港寬頻原打算用作抽獎的禮物。香港寬頻fb表示,當下即時衝落台找尋拳套,幸好成功取回,「真心喺度同嗰位本來執咗對拳套嘅師兄師姐講聲唔好意思,亦都多謝你哋願意交返拳套出嚟。咁珍貴嘅真•決戰拳套,失而復得,我哋都鬆一口氣」,又形容「#真拳套仲有Rex陣味」、「#有d油」。

得悉事件後,正在養傷的Rex於Instagram發帖,向香港寬頻致歉,「我唔知道個拳套原來係要拎嚟抽獎,sorry呀」。

有網民留言讚Rex可愛及支持他,認為現時最重要是養好傷。亦有網民於香港寬頻fb留言,質疑「問人拎返(拳套)……好似唔係咁好喎」,但有網民表示,「如果唔拎返,曹星如可能要賠架喇」。

其他報道:【王者對決】河野公平指已竭盡全力 大讚香港觀眾有紳士風度

其他報道:【emily online】葛珮帆捉住眼腫曹星如合照 引述對方話:「左眼好痛好痛」

相關字詞﹕編輯推介 曹星如 王者決戰 網上熱話

上 / 下一篇新聞