港聞

下一篇
上一篇

校園貼港獨標語 陳健波批好蠢:為何逼中央出手? (10:55)

大專院校接連有人貼「港獨」標語引起關注,立法會保險界議員陳健波批評宣揚「港獨」人士很蠢,質疑「點解要衝擊中央底線,逼中央出手整治香港?」

其他報道:解錯英文令謝偉俊「被聯署」反校園播獨 陳克勤解畫講啲咩?

陳健波前天(11日)於facebook談及大專院校民主牆張貼「港獨」標語事件,指「有人宣揚港獨,咁樣真係好蠢,點解要衝擊中央底線,逼中央出手整治香港」,呼籲社會要出聲反對。

陳健波認為,支持「港獨」的少數人未想清楚「港獨」後果及代價,「人講佢又講」,而香港雖然有言論自由,但「港獨」違反了《基本法》,「死路一條」,「不斷搞搞震,會令中央錯判形勢,以為港獨得到廣泛支持,點解一小撮人要衝擊中央底線,逼中央出手,要所有香港人承擔呢個後果?唔能夠畀佢哋害死我哋同下一代」。

其他報道:吳秋北斥馬時亨怕事 環時:道德淪亡 香港不幸

其他報道:澳門立選 革新議會派撼民主元老 進取派信可拓票源 傳統派﹕硬來不討好

相關字詞﹕編輯推介 港獨 陳健波 中央

上 / 下一篇新聞