港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】天氣酷熱 唔開冷氣可以點算? 林超英開USB風扇吹上半身就「瞓得好好」 (20:03)

今日天氣持續酷熱,天文台尖沙咀總部下午錄得34.8度,創今年來最高氣溫紀錄,其中西貢、沙田、跑馬地、上水及黃大仙錄得超過37度高溫。唔少市民都紛紛走入商場涼冷氣,但係出名堅持唔開冷氣的天文台前台長超林超英教授,今日又點消暑呢?

其他報道:青協調查:逾六成高中生稱中學畢業後 最宜休學年體驗生活 

林教授同Emily講,噚晚瞓覺時,佢都係用4吋大的USB風扇,掛喺蚊帳頂,向着上半身吹,就好舒服瞓得好好,「人的感覺喺上半身度,個頭涼就得。」佢又指,風扇唔洗太近,比身體感覺到有風流動就好。

林教授同Emily傾電話時,仲提及自己正係一路行樓梯一路講。Emily聽嚟都唔覺佢當時有喘過一下氣,真係可能吹少啲冷氣,人都健康啲。

其他報道:【一地兩檢】逾130區議員及增選委員聯署反「一地兩檢」 

其他報道:伊利莎伯大廈疑漏煤氣爆炸 女子昏迷送院 

相關字詞﹕林超英 編輯推介

上 / 下一篇新聞