港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】強調基本法旨在落實「一國兩制」 袁國強口快快錯講「一地兩檢」 (11:28)

高鐵一地兩檢方案出爐之後,各位司局長都馬不停蹄出席傳媒訪問,向市民大眾解釋方案。今朝律政司長袁國強連環上兩個電台,講到訂立《基本法》嘅原意時,一時口快話:「係為落實『一地兩檢』」,之後都馬上更正番係「一國兩制」,睇嚟司長呢排真係日日夜夜都掛住一地兩檢嘅工作喇。

其他報道:港漢深圳整牙出事 港牙醫拒執手尾 事主索賠50萬 愛康健:沒游說做療程

盛傳喺處理完高鐵一地兩檢後就會離任嘅袁國強今朝接連接受兩個電台訪問。佢喺商台節目上繼續解釋政府嘅法律觀點。

有意見指《基本法》第20條(特區可享中央授予的其他權力)嘅立法原意,係畀中央藉條文給予香港更多權力,並非收番香港權。袁司長解釋話,基本法訂立嘅原意係維持香港穩定、繁榮發展,「成個基本法,簡單講係為落實『一地兩檢』」,話音未落,袁司長已經即刻更正番:「sorry,應該係(基本法法為)『一國兩制』而提供法律基礎」。Emily估袁司長都係因為近來日日夜夜都忙住解釋一地兩檢方案,口快快就將一國兩制講成一地兩檢啦。

其他報道:【一地兩檢】李柱銘質疑租地予中央處理佔領 袁國強:絕對無可能,港府不會任意做

其他報道:19歲少女秀茂坪遭企圖強姦 重案接手

其他報道:【世界運動會】陳浩鈴奪壁球銀牌 港隊史上第一人

相關字詞﹕一地兩檢 袁國強 編輯推介

上 / 下一篇新聞