港聞

【Emily Online】鄧家彪獲批為民建聯「贊助黨員」 「無放棄過參政嘅機會!」 (14:43)

民建聯噚日正式通過,工聯會前立法會議員鄧家彪加入民建聯嘅申請。阿彪噚日起成為「贊助黨員」,有民記同工記雙重身分。

其他報道:【朱凱廸鄭松泰宣誓案】原告仍未交保證金 馬恩國歸咎錢志庸缺經驗 官押後裁決

今次嘅安排,明顯係為未來新界東立法會補選作準備,團結民記同工記喺新東嘅地區力量,幫阿彪抬轎。阿彪回應時就話,「無放棄過參政嘅機會!」不過,阿彪補充,佢作為東涌區嘅離島區議員,會繼續兼顧東涌嘅地區工作。

今次推薦阿彪入民記嘅,包括民建聯前主席譚耀宗。阿彪入黨後,亦加入咗民記沙田支部。

現時仍有部分人,持民記及工記雙重黨籍,包括深水埗區議員陳穎欣。

其他報道:【朱凱廸鄭松泰宣誓案】原訴指「命都輸埋我都同佢打過」:不憂慮堂費

其他報道:【一地兩檢】袁國強:空間不夠用「業主」可問「租客」租回土地 較深圳灣進步

相關字詞﹕工聯會 鄧家彪 民建聯

上 / 下一篇新聞