港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】《101戀愛問題》經典60年代舊書 重現書展 (16:41)

香港書展2017將喺下星期三(19日)揭幕,出版社萬里機構公布新書書單。不過Emily發現,書單入面有啲書係舊書,仲要係1960年代出版嘅書,例如有《101戀愛問題》、《101交友問題》等。

萬里機構總經理朱素貞話,因為今年係出版社成立60周年,所以收集返一啲以往出版過嘅舊書,再次出版,希望透過書本,畀大家認識返當年嘅時代背景。

Emily睇過本《101戀愛問題》,發現當中都有單元好適合大家參考,有一個單元叫「獨身主義對不對?」,講吓點解年輕人點解搵嚟搵去都搵唔到伴侶,最後一句就勉勵大家「你找人,人找你,只要此心不息,條件不要定得太高,愛人還是可以找到的」。

其他報道:港小學生問回歸50年後模樣 張榮順:不應該問我,應該我問你

其他報道:世界年輕大學排名頭十港佔3間 科大屈居第2 浸大跌12位

相關字詞﹕書展

上 / 下一篇新聞