港聞

【DSE放榜】林作稱望尖子勿「自慰式埋首專業世界」 網民:讀完法律不做律師嘅人數也不少 (14:40)

應屆中學文憑試今日放榜,因與「十優港姐」麥明詩名字常有聯繫前年起為不少人熟悉、今年2月放棄執業大律師資格轉當補習集團教師的林作,今日中午在其fb分享一段相關報道並留言指:「今年6位狀元全部都TMD話要做醫生」,「每年我都要講一次,讀書最勁嘅人去晒做醫生同律師,非香港之福。但另一方面,只懂得選擇做律師或醫生嘅人,也只係narrow-minded嘅讀書機器,難有大成就。期待尖子懂得跳出框框對社會真正做出更大貢獻、發揮更大影響而唔係自慰式(masturbatory) 咁埋首喺自己狹窄專業世界嘅一日。」文末他hashtag #besomeonewhoisremembered。

其他報道:【DSE放榜】盼學識可助人 6狀元望從醫

林作此言一出,留言支持和批評的網民都有。

其中有留言指:「跳出框框,你本身都係最佳例子。不過講到最後都係為搵錢。尖子們都係,分別係佢哋行循序漸進同埋穩定啲地搵錢。大家目標同樣清晰。」

也有留言「香港有咩好做?做醫生都好呀,醫院做到死都無人理,政府既(嘅)醫生都根本都唔夠。律師真係多到離哂譜」,「其實,去讀醫讀法律嘅人不一定是其本人所期望。讀完法律不做律師嘅人數也不少,但讀完醫唔做醫生就比較少。」

其他報道:【短片:DSE放榜】庇利羅士女狀元盼港大讀醫 桌上貼「天道酬勤」 望社會少爭吵多包容

其他報道:【短片:DSE放榜】「超級狀元」女拔生:劉曉波應否出國治療 應從病人利益出發

相關字詞﹕文憑試 中學文憑試 林作 編輯推介

上 / 下一篇新聞