港聞

唐英年讚林鄭:唔係講就講到天花龍鳳,做就無能為力 (15:36)

2012年特首選舉敗於上任特首梁振英、今屆特首選舉高調支持最後當選現任特首林鄭月娥的全國政協常委唐英年,在有線新聞今日播出的民建聯創黨主席曾鈺成專訪片段中稱,他覺得林鄭月娥上任以來,展示首要目標是要改善行政立法關係,「佢其實好多態度上、觀點上、言論上都好正面」,「唔係講就講到天花龍鳳,做就無能為力,去到立法會就畀人鬧到...鬧到有氣抖就冇碇走。」

其他報道:【短片】蔡若蓮任副教育局長? 張建宗:實事求是、對事不對人

唐英年指,林鄭月娥問責團隊不少成員雖出身公務員,但「屁股指揮腦袋」,「你坐唔同嘅位就應該有唔同嘅思維」。唐英年指他們當初能考上政務主任及加入政府,「都已經係高材生啦」,「我自己其實係唔相信高材生呢,係冇主意、冇主見、冇一啲創意嘅。」

片段亦播出唐英年與曾鈺成,交流由時任政務司司長林鄭月娥負責的2015年政改方案,最後未能通過的原因。唐英年指,事前應不宜讓各方有過高期望,要做好期望管理。曾鈺成即回應指,當年的失敗,是因「兩邊都有啲錯誤嘅訊息」,「我真係聽到有啲中央官員親口講架,我哋知道泛民有幾多幾多人,到最後會轉過嚟(投票支持政改)。」唐英年和應說:「所以咪個期望管理得唔好囉!」

其他報道:張建宗稱新政府開局暢順 指各司局長將走訪18區區議會 可親切接觸

其他報道:袁國強:外國法官都指釋法設計好 司法工作未受影響

相關字詞﹕唐英年 林鄭月娥 梁振英 曾鈺成 編輯推介

上 / 下一篇新聞