港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】吳克儉談「唔得掂」:冇計啦,豁達啲 (10:46)

教育局長吳克儉任期只淨番一個星期,佢今朝出席商台節目,對於畀人叫咗幾年嘅花名「唔得掂」,佢話「冇計喇」,「有則改之,無則加勉」。

其他報道:疑姦15歲少女 17歲男友人被捕

局長話,同學之間都會有花名,但基礎係互相尊重,而唔係惡意或不跟事實,通常都點到即止。

對於「唔得掂」呢個花名,吳克儉就話:「冇計喇,有時呢啲情況佢用一啲政治背景去做呢啲嘢嘅時間,去肆意攻擊呢,我唯一可以做嘅地方就係,一,要豁達啲,二,就有則改之,無則加勉」。他又提到自己尊重所有人,希望終有一日佢哋都會尊重其他人。

局長又提到近年泛政治化特別強,但唔需要太悲觀,認為近期有好多事發生,對市民嚟講正處於學習階段,初時可能會感到好驚,但當有實例出現就會改變,例如一帶一路並非為政府目的而做,而是對香港年輕人有好處。

其他報道:【短片】對面線電單車司機自炒受傷 鐵騎士冒險停車救人:盼更多港人願幫人

其他報道:提小巴增至20座修正案 政府出聲明批破壞公交生態平衡 尹兆堅即撤回

相關字詞﹕吳克儉 唔得掂 政治化 emily online

上 / 下一篇新聞