港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】批議員「大嘥鬼」飲唔晒杯水 蔣麗芸去信行管會:只准斟半杯! (15:03)

立法會開會時,議員通常都會踴躍發言,有時講到口乾都要飲吓水,現時立法會有人員幫議員斟水嘅,民建聯議員蔣麗芸(Ann姐)就留意到,好多議員都飲唔晒全杯水,直言佢哋係「大嘥鬼」,浪費食水。

Ann姐除咗關心滅鼠議題,原來都好留意環保議題。佢今朝喺facebook發帖希望大家珍惜食水,仲話要由議員做起。Ann姐話佢留意到,立法會人員每次為議員斟滿全杯水,但議員好多時都飲唔晒,好浪費,所以Ann姐就特登去信行管會,建議每次限斟半杯水。而行管會就回覆話,會提醒管事斟水時嘅分量。

其他報道:陳婉嫻談六四:國家將有更大氣量回顧自省

其他報道:高靜芝同CY紙板合照 「恨不得他狼一些」

其他報道:1小時電梯保養 技工偷懶50分鐘 單人做檢查涉違規 機電署調查

相關字詞﹕編輯推介 蔣麗芸 立法會

上 / 下一篇新聞