港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】張超雄:UGL變UGLY極醜陋 蔣麗芸:反對派無間道交響樂合奏 (14:41)

立法會今早繼續討論啟動彈劾特首梁振英動議,最終議案喺分組點票下被否決。工黨張超雄發言時就批評梁振英、周浩鼎串通干預立法會調查UGL事件,仲話UGL案已變成「UGLY案」,直斥梁振英嘅行為係極「醜陋」。

其他報道:涉殺妻老翁庭上與親友揮手 不申請保釋 弟稱其心情平靜

立法會今朝9點繼續討論有關動議,張超雄話,梁振英干預立法會調查UGL事件,雖然梁振英任期只到本月底,但彈劾動議是「立此存照」,為歷史文獻作貢獻,但寄望將來年輕人能享有民主。

張超雄最尾講到好激動,佢話「呢件UGL事件,已經由UGL,變成UGLY(醜陋),係一件極醜陋嘅事!」

民建聯嘅蔣麗芸(Ann)亦有發言,佢一開頭就話,今次議案係泛民嘅一場大龍鳳,係「反對派加無間道交響樂大合奏」,先係有人到廉署舉報梁振英、又發聲明譴責梁振英,噚日更加譴責埋建制派,Ann仲話:「郁啲就查,查查查,查你個頭」。

其他報道:英同志伴侶簽證覆核上訴 高院拒12國際大行作「介入人」申請

其他報道:國泰今展開次輪裁員 涉400名基層員工

其他報道:東鐵列車車底冒煙 600乘客大圍站疏散

相關字詞﹕彈劾 梁振英 編輯推介

上 / 下一篇新聞