港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】蔣麗芸倡設貓隻滅鼠隊 葉劉叫高永文請教「鼠王芬妹妹」  梁美芬盼區區有鼠王 (15:35)

立法會大會今朝討論民建聯立法會議員蔣麗芸提出嘅防治鼠患措施問題,包括「招攬」流浪貓做「社區貓隻滅鼠隊」協助解決鼠患。講到老鼠,曾經邀請內地滅鼠專家來港滅鼠嘅經民聯梁美芬當然好多意見,連新民黨葉劉淑儀都建議局長「可唔可以問下我哋鼠王芬妹妹(即梁美芬),喺廣州帶啲(專家)嚟?」

其他報道:【倫常命案】疑犯胞弟哭訴:希望法律寬恕我阿哥!

葉劉淑儀喺發言時提到,捉鼠需要專業知識,就問到食物及衛生局長高永文,手下有冇真正專家,仲話「如果冇,可唔可以問下我哋鼠王芬妹妹,喺廣州帶啲嚟?」會議廳隨即傳來笑聲。

而梁美芬隨後發言亦首先自嘲,「我自己亦都因為治鼠患有個花名,但唔緊要,希望18區都有鼠王,區議員同立法會議員一齊跟進」。佢又講到,近年港鐵好多鐵路工程,好似沙中線、觀塘延線等等,「將啲老鼠震晒出嚟,鼠患到處都有,18區都有」,指嚴重程度係災難性,仲話連中產區都要組成自己嘅滅鼠隊。

其他報道:【港青泰國運毒】涉案少女為泰國「常客」 上月fb招人同遊巴西

其他報道:醉男便利店提款不果怒擲終端機被捕 稱「我爸是幫辦」 欲賠錢了事

相關字詞﹕鼠王芬 滅鼠 葉劉淑儀 梁美芬 蔣麗芸 貓隻滅鼠隊 編輯推介

上 / 下一篇新聞