港聞

再被入稟申請破產 梅媽指戶口被入稟人凍結「唔係唔畀錢」 入稟人否認 (18:30)

已故樂壇天后梅艷芳的母親覃美金(梅媽),多次就梅艷芳遺產斥巨資與信託人打官司,最終被判敗訴,更因拖欠律師費,於2012年被頒令破產,去年4月結束破產令。惟因欠下兩名破產受託人逾13萬元,再被入稟申請破產,案件今提訊,梅媽強調「十幾萬我唔係畀唔起」,但銀行凍結其戶口,令她無法付錢。

呈請人Wong Teck Meng及Chan Pui Sze今透過律師表示,未曾做過任何行為令梅媽的銀行戶口被凍結。梅媽則在庭上多次重複對方凍結其戶口,強調「唔係我唔畀錢」,又指「法官大人今日搞唔到我個戶口,我就無錢食飯架喇!」惟聆案官指他無權處理此事宜,終將案件押後至5月22日轉交法官處理。

其他報道:涉下體壓女兒背着對方含陽具 廚師稱疼愛女兒「自問無愧」 官裁表證成立

其他報道:【網上熱話】鬧市易拉架稱「夫妻平賣」詳列兩男女個人資料 律師:或涉刑事恐嚇及違私隱條例

其他報道:【多圖】尖沙嘴海利公館傳結業 員工稱收到解僱信 遊客感可惜 盼保留香港特色

相關字詞﹕梅艷芳 覃美金 梅媽 編輯推介

上 / 下一篇新聞