港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】吳克儉:出席商會活動可「加強生涯規劃教育」 (00:47)

教育局長吳克儉早前因為出席商會慶回歸活動,缺席立法會BCA(即改良版TSA)公聽會部分環節,引嚟批評。吳克儉昨日(11日)喺立法會會議就事件解畫,話當日公聽會嘅時間被延長,但佢已經編排其他活動,形容出席商會活動可以「加強生涯規劃教育」,幫助學生接觸同了解商會,增加對行業嘅認識,強調時間係用得其所咁話。

其他報道:【申訴署報告】房署跟進公屋違規改動不足 有個案逾2年始復原 恐影響樓宇結構

立法會今日繼續審議《財政預算案》,喺教育等範疇嘅修正案發言環節,多名民主派議員要求減少推行BCA嘅開支,同削減吳克儉嘅薪金。教育界葉建源批評,BCA無具體證據,證明對提高教學水平有明顯幫助,希望政府「臨崖勒馬」,唔好再迫學校做BCA。民建聯張國鈞就認為,即使取消BCA,都杜絕唔到操練文化,社會應該從更宏觀角度檢視制度,令學童毋須再承受太多功課。

吳克儉重申,推行BCA並非復考TSA,BCA係喺校長、教師和家長共識下推行,亦已經移除操練誘因。《財政預算案》噚日未完成審議,會議下周三(17日)繼續。

其他報道:蔡堅指瑪麗亦有責任通報 批醫管局「醫生放假」之說是「公關災難」

其他報道:健康顧問涉迷姦兩女 德女旅客飲半杯奶昔後感頭暈 被囑脫去上衣伏在治療牀

相關字詞﹕吳克儉 生涯規劃 財政預算 編輯推介

上 / 下一篇新聞