港聞

【Emily Online】德國駐港領事館教「AA制」德文 網民:抽乾維港啦 (19:35)

一對新相識男女日前喺旺角日式食肆「牛角」食飯後,懷疑因為埋單時有爭執,初則口角繼而動武,結果一齊被捕。據了解,因為女方提出各自畀錢,即係俗稱AA制,男方拒絕不果後,就撕爛咗女方拎出嘅500蚊紙,結果兩個人就爭執起上嚟。

德國駐港領事館今日就喺facebook乘機「抽水」,貼出AA制嘅德文「die Rechnung teilen」教學,還以「德國女士通常會AA制買(埋)單,以表示支持平權」作例句。

不少網民回應,笑言「抽乾維港啦」、「即係港女唔平權?」

其他報道:地產營業員考試合格男無限重考惹猜疑 揭WhatsApp群組通水答案 7男女涉集體作弊被捕

其他報道:【短片】發展局長馬紹祥座駕遭打破車窗盜竊 警拘兩內地男子

相關字詞﹕德國駐港領事館 aa制 德文 編輯推介 抽水

上 / 下一篇新聞