港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】「大嘥鬼」抽霆鋒水:淋晒嘅雞蛋仔都值得被尊重 (21:06)

演而優則煮嘅謝霆鋒近年拍攝內地煮食節目《十二道鋒味》,有網民就將佢同名廚Gordon Ramsay煮威靈頓牛排的片段比較,有網民亦翻炒佢整雞蛋仔嘅片段,話佢整出嚟嘅雞蛋仔貌似好淋,一啲都唔挺身,而霆鋒仍然食得好滋味咁。

其他報道:酥脆軟綿雞蛋仔 十年黃金訣

政府惜食香港運動吉祥物「大嘥鬼」乘機抽水,大嘥鬼fb貼出圖片,大嘥鬼著住廚師衫,攞住雞蛋仔,話「淋晒嘅雞蛋仔都值得被尊重」,「就算你係Gordon Ramsay又好,香港Gordon Ramsay又好,作為一個廚師最重要就係對食物有一份尊重,就算淋晒嘅雞蛋仔,都一定要食曬(晒)佢架!」

帖子仲標籤咗「#十二道鬼味」、「#淋過毛巾呀 」、「#人稱香港GordonRamsay」同「#Chok住咁尊重食物」。

呢個帖子一出,隨即引嚟好多網民嘅like like,唔少人大讚大嘥鬼「抽得靚」,帖子仲至少有700則分享添。

其他報道:雞蛋仔含鋁 一周4底上限 長期攝取損生育

其他報道:印度女騙同鄉來港當家傭 兩月只付2400元 官斥嚴重剝削

其他報道:屋宇署去年對新界丁屋僭建零檢控 發27宗清拆令無一遵從

相關字詞﹕大嘥鬼 雞蛋仔 謝霆鋒 霆鋒 惜食香港 編輯推介

上 / 下一篇新聞