港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】林鄭選舉日準備3份講稿 敗選感言寫好擱一邊 「諗住唔使睇」 (10:08)

前政務司長林鄭月娥前日以777票勝出特首選舉,成為香港歷來第一位女特首。林太透露,原來佢當日準備咗3份講稿,一份係勝選感言、一份敗選感言,仲有一份係第一輪投票未決勝負嘅發言稿,真係準備充足。不過,林太好坦白話佢冇睇過份落選感言,因為「諗住唔使睇」!

林鄭月娥今朝去商台接受訪問,兼且做埋FB直播。主持陳志雲問佢,用不上嘅落選感言中最精警係邊句,林太好老實咁話「我未睇」,仲話自己搵咗個青年人幫手寫咗之後,就擺咗喺度,笑住講「諗住唔使睇」。林太否認信心爆棚,但認為做人要樂觀啲、正面啲,要對自己同香港有信心。

其他報道:得票777 林鄭爆料李律仁曾笑說不如不要最後一張問題票

其他報道:林鄭稱最快下午拜會中聯辦 不會主動要求協助「箍票」

其他報道:【Emily Online】林鄭搭小巴到商台 指對29A小巴有感情 盼多搭港鐵

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 林鄭月娥 當選 落選

上 / 下一篇新聞