港聞

下一篇
上一篇

【短片:首位女特首】被問會否選立會或再選特首 曾俊華:未諗過,不過唔想做Regina 2.0 (15:56)

以365票落敗的曾俊華會見傳媒,他以球賽比喻選舉結果,他指自己落敗是因對方「入波多過我」,他又表示沒有興趣參與立法會補選或再參選特首,因為不想做「Regina 2.0」(葉劉淑儀2.0)。

有記者追問,「你做唔到巴塞係因為呢一場係黑哨嘅賽事、主辦、球證、旁證都係人哋嘅人,所以先輸,定係你覺得我都輸得心服口服呢?」曾俊華說「我哋輸波因為人哋入波多過我哋,咁你咪輸囉」,但他其後再補一句「場場波都有茅波架啦」。

被問會否參與新西或新東補選,或待5年後與香港市民再發一場夢,他回答「我未諗過,不過我唔想做Regina 2.0。」

被問到會否參加今年的七一遊行,曾俊華回應稱「我唔知會唔會旅行緊,太遠了」。

【短片】投票結束 曾俊華fb上載16年司機訪問片:感謝榮哥陪我走完參選路

田北俊料曾俊華不夠票 指今屆是「中央透過中聯辦角色最緊要一次」

林卓廷稱已投曾俊華 若曾反口用「8‧31」重啟政改 「佢贏咗先算啦!」

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 曾俊華 葉劉淑儀

上 / 下一篇新聞