港聞

【選舉論壇】支持平反六四? 林鄭月娥:六四係一件令人非常傷感嘅事 曾俊華:感受仍非常強烈 (23:27)

由1194人選委籌辦的特首選舉論壇今晚(19日)7時在亞洲博覽館舉行,3名候選人林鄭月娥、曾俊華及胡國興選前最後同場交鋒,接受選委及公眾提問。有選委問到候選人是否願意與年青人同行,支持平反六四,並承諾不重推國民教育科,胡國興承諾不重推,「唔需要擔心」,林鄭月娥形容「六四係一件令人非常傷感嘅事」,曾俊華則表示自己對事件感受仍非常強烈。

其他報道:【選舉論壇】選委追問林鄭月娥 佔領期間承諾設「多方平台」不了了之 曾俊華:好多政客呢,都係講咗當咗做咗喇!

林鄭月娥回應指,六四是一件令人非常傷感的事,「我認為歷史係一定會有一個交代」,要再留意往後發展;曾俊華則表示感受仍然很深,「六四都係好耐之前嘅事情,但係感受到今日我仍然係覺得非常強烈」,他認為中央與大眾對事件都有一定看法,相信在一段時間後,「一定會睇到對呢件事情有一個處理」;胡國興則承諾不再重推國民教育課程,笑言:「如果你擔心其他兩個候選人唔係咁可信,你就要支持我,選我」。

其他報道:明報特首選舉專頁

其他報道:【特首論壇】選委對林鄭缺席天水圍活動表遺憾 胡國興:林太落去可能再現佔中 曾俊華:灣仔去半個鐘就到

其他報道:【選舉論壇】選委問會否交代UGL事件處理 林鄭:若正在調查不應要求交代 胡國興質疑語言偽術

相關字詞﹕編輯推介 六四 特首選舉 選舉論壇 林鄭月娥 曾俊華 平反六四

上 / 下一篇新聞