港聞

【短片:選舉論壇】會否「單人匹馬」落區? 林鄭不點名轟曾俊華:有一位另類啲同事,佢就完全唔參與我哋(司局長)落區接觸市民 (22:00)

由1194人選委籌辦的特首選舉論壇今晚(19日)7時在亞洲博覽館舉行,3名候選人林鄭月娥、曾俊華及胡國興選前最後同場交鋒,接受選委及公眾提問。有選委問3名候選人日後會否繼續「單人匹馬」落區,「唔帶保鏢,唔帶警察咁落區見市民呢?」曾俊華回應指,自己落區一向只有最少警力,「胡官」指「一個G4都冇保護我,係唔需要」,林鄭月娥則不點名批評曾俊華僅在選舉期間落區,「有一位另類啲同事呢,佢就完全唔參與我哋(司局長)落區接觸市民」。

其他報道:【選委fact check】高教界選委呂秉權:習近平案頭非常整潔 林鄭點評價習主席張枱呢?

林鄭月娥強調,「落區接觸市民呢,唔應該只係選舉期間行為」,她透露政府要求所有司局長落區,因此身為政府官員,應該時常落區,「但恐怕呢,有一位另類啲同事呢,佢就完全唔參與我哋落區接觸市民」。林太未有正面回應「單人匹馬」落區提問,但承諾無論當選與否,「都好鍾意落區接觸廣大市民」,「我哋落區真係一個慣常行為」。

曾俊華則回應指,「我冇諗過輸嘅,所以我上任後,係會繼續落區嘅」,又強調自己每次落區均使用最少警力,「如果有好多警力保護,根本接觸唔到市民聲音,得唔到佢哋支持」;胡國興則回應指,每次落區均沒有要求任何警察保護,又表示自己「日日都搭地鐵」,市民也會為自己加油,「但係我係冇一個差人跟住尾嘅」。

其他報道:明報特首選舉專頁

其他報道:【選舉論壇】有否要求中聯辦助政府政策拉票? 曾俊華:從無要求 林鄭:爭議事務均自己游說

其他報道:【選舉論壇】選委追問林鄭月娥 佔領期間承諾設「多方平台」不了了之 曾俊華:好多政客呢,都係講咗當咗做咗喇!

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 曾俊華 胡國興 林鄭月娥 落區

上 / 下一篇新聞