港聞

下一篇
上一篇

【短片:選舉論壇】選委追問林鄭月娥 佔領期間承諾設「多方平台」不了了之 曾俊華:好多政客呢,都係講咗當咗做咗喇! (20:35)

特首選舉進入最後七日倒數階段,由選委籌辦的特首選舉論壇今晚(19日)在亞洲博覽館舉行,3名候選人林鄭月娥、曾俊華及胡國興選前最後同場交鋒。有選委問林太當日在佔領期間與學聯討論後,一度表示設立「多方平台」讓不同人士發表意見,但最後不了了之,是否她決定不再成立,林太未有正面回應,但強調當日與「學聯五子」溝通,是真心誠意希望解決佔中問題,曾俊華則批評林鄭月娥有不少承諾「爛尾」收場,「好多政客呢,都係講咗當咗做咗喇!」

其他報道:3候選人今最後同台交鋒 民主黨教育界明公布「全投曾」

由1194人選委籌辦的特首選舉論壇今晚7時在亞洲國際博覽館舉行,3人接受選委及公眾提問,選委亦可指定候選人回答。被選委追問有關佔領期間承諾設立多方平台一事,身為「政改三人組」之首的林太強調,當日與「學聯五子」溝通是真心誠意,希望透過民情報告等盡早解決佔中問題,因當時「經濟及市民生活產生咗問題」,「恐怕之後發生的事,我諗大家畀我清楚」,未有正面回應「多方平台」提問。

胡國興回應時批評,林鄭月娥是「林太政改三人組之首」,因政改「搞得一啲都唔成功」,導致佔中出現;曾俊華則指林鄭月娥有不少例子「都係爛尾收場」,例如丁屋及星光大道等,「好多政客呢,都係講咗當咗做咗喇」,又指「故宮博物館」因「黑廂作業」好事變壞事,「我相信市民經過過去幾年後,都知道咩係語言藝術,我哋唔會畀人呃到」。

其他報道:明報特首選舉專頁

其他報道:【特首選舉】曾俊華撰文回應網民公開信 稱支持者不以藍黃區分感欣慰

其他報道:【特首選舉】唐英年:選舉有不同言論屬正常 稱今屆「場戲已經無咁好睇架喇」

相關字詞﹕選舉論壇 特首選舉 特首跑馬仔 林鄭月娥 曾俊華 胡國興 編輯推介

上 / 下一篇新聞