港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】義工南丫島救10流浪狗 發哥幫手推車運送 網民:如果佢係特首就好 (19:14)

生於南丫島嘅國際級影帝周潤發(發哥)一向平易近人,今日佢返到自己「地頭」嘅南丫島,見到有義工搵到10隻流浪狗仔,發哥即刻出手幫手推車仔,有關相片貼咗喺南丫島動物保護組織(LAWC - Lamma Animal Welfare Centre)嘅facebook專頁,即時被網民瘋傳,好多網民都讚發歌有愛心,多謝佢幫忙,有人認為呢批狗仔有發哥「加持」,一定好快搵到新主人!

其他報道:【好去處】元朗屯門展覽「入鄉‧隨續」 廈村鄧氏宗祠看圍村文化

LAWC喺fb貼出發哥拍住狗仔車的相片,話義工喺南丫島東澳搵到10隻流浪小狗,送返榕樹灣途中得到發哥幫忙。發哥係南丫島土生土長嘅島民,相中見佢當時幫手推住載咗成堆狗仔嘅寵物車落船,仲笑得好開心添!

好多網民都大讚發哥好人,多謝佢幫手,盛讚「如果佢係特首就好」;有人仲話狗仔有「發哥加持,一定好快有家」,亦有網民叫發哥幫手呼籲吓,叫人養寵物之後要諗清楚,以領養代替購買咁話。

其他報道:【短片:好人好事】屯門公路電單車遭胎面纏住 拖車司機義助解困:「職業病」,不是工作範圍也幫忙

其他報道:【多圖】懲教署開放日慶祝易名35周年 展出昔日裝備 中學生讚在囚人士沖奶茶香滑

相關字詞﹕發哥 周潤發 南丫島 義工 流浪狗 動物 寵物;民間特首;浪浪;南丫島動物保護組織 編輯推介

上 / 下一篇新聞