港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】民建聯微電影創作比賽 冠軍有4000蚊 (22:21)

今年係回歸20周年,亦係民建聯踏入25周年,民建聯就舉辦微電影創作比賽,希望將香港民生同社會變遷,以「回歸正能量.銀禧創新天」嘅主題呈現出嚟,最佳短片冠軍有4000蚊現金獎。

其他報道:梁振英網誌:港人不可對中國機遇視而不見 香港優勢在於國際連繫

民建聯話,希望可以帶出正能量同鼓勵嘅信息,令市民可以一齊感受香港嘅未來,同時亦可以透過微電影製作,發掘參賽者嘅創作潛能、自我表達能力、團體精神同解難能力等。

Emily聽聞,比賽題材有兩個,分別係「愛國愛家、關愛共融」,以及「香港展活力,回歸同樂20年」,短片可以係動畫、紀錄片或者故事形式製作。除咗設有冠、亞、季軍,仲設最受歡迎短片獎,就係喺facebook投票。即日起至4月5日接受報名,參加者要喺5月10日前遞交短片。

其他報道:【生死一線】曾鈺成憶上月「通波仔」時血管收窄無血到 慶幸「執返條命」

其他報道:曾鈺成:欲參選特首但不獲中央支持 料因意見距主管港務官員太遠

相關字詞﹕編輯推介 民建聯 微電影 回歸 正能量 愛國 短片

上 / 下一篇新聞