港聞

【特首辯論】曾俊華指林鄭民望低問會否棄選 林鄭月娥:民望呢樣嘢,係可上可落 (23:13)

由7間電子傳媒籌辦的《2017行政長官選舉辯論》,今晚8時於將軍澳電視廣播城舉行,特首候選人曾俊華、林鄭月娥、胡國興出席同場辯論。在自由辯論時間,曾俊華問林鄭月娥未上任民意調查已錄得負淨值支持度,問她會否考慮棄選,林太則回應指有很多不同民意調查,「我勸下你啦,民望呢樣嘢呢,就可上可落」。

林鄭月娥表示,坊間民意調查眾多,問法及範圍也不同,又指有一個調查,指其支持度比曾俊華高3個百分點,而且該調查指,受訪者認為林太的能力較強,曾俊華聞言即反問:「你信嗰個調查?」

提到民意,林鄭月娥指「阿John我勸下你啦,民望呢樣嘢啫,就係可上可落㗎啫,我哋見到好多人,選時民望高,甚至上任時民望高,但係好快跌咗落嚟」,曾俊華即追問:「你講緊邊個?」林太解釋,很多外國總統也有這個情況,曾俊華則說:「啊,原來你講嗰個,ok。」

其他報道:明報特首選舉專頁

其他報道:【特首辯論】林鄭質疑削減公僕開支惹怨氣 曾俊華反指「成日都誤導大家」

其他報道:【特首辯論】曾俊華:你(林鄭月娥)知唔知,你臉下面啲嬲嬲,已經上到你鼻度?

其他報道:【特首辯論】同質問林鄭 胡國興引西九故宮批「唔守法」 曾俊華提CY2.0:社會驚變撕裂2.0

其他報道:【特首電視辯論】如何處理港獨? 林鄭月娥:如上任加強與內地關係

相關字詞﹕特首選舉 特首辯論 特首跑馬仔 編輯推介 曾俊華 林鄭月娥 民意調查 民望

上 / 下一篇新聞