港聞

【政協進校園】孫明揚指國情教育「良好願望」無壓力:非主場「勉強無幸福」 (09:12)

今屆政協常委會工作報告於港澳部分,新增「助推港區政協委員走進校園開展國情教育活動」內容,引起教育界關注。曾任教育局長的孫明揚於商台節目形容這是「良好願望」,沒有壓力亦「唔使咁驚嘅」。

其他報道:學生投訴教練「亮刀」 英華退出保良局領袖營

孫明揚在節目中,被問到前線教育界人員會否因而有太多壓力,他指「我諗唔係嘅」,又說這是「良好願望」,「佢願望希望做得到呢件事啫。良好願望,點會有壓力?」他以打工作例,「boss叫你做嘢,好多時都唔做啦」。

至於是否要求「主動做多啲」,孫明揚稱「你主動,人哋可以唔畀你入來,要事前溝通。勉強無幸福,做一樣嘢,尤其是唔係自己主場去做,重要踩落人哋度,如果人哋唔肯做,做唔到。所以呢啲嘢大家唔使咁驚嘅,如果無良好互動不能成事」。

他又說,最重要是「均勻」,任何一方人士都要接受,不能只接受某一光譜人士說法。

其他報道:【特首辯論】同質問林鄭 胡國興引西九故宮批「唔守法」 曾俊華提CY2.0:社會驚變撕裂2.0

其他報道:【特首電視辯論】如何處理港獨? 林鄭月娥:如上任加強與內地關係

其他報道:報告﹕助推政協走進校園講國情 教界憂政治任務 吳克儉﹕批評「洗腦」須提證據

其他報道:【政協進校園】政協倡委員入校介紹國情 林大輝稱中央一定有意思 建議從教師校長入手

其他報道:47社福機構高層年薪百萬 被批「自肥」 享大額現金津貼 工會質疑社署縱容

相關字詞﹕編輯推介 政協 孫明揚 政協報告 國情

上 / 下一篇新聞