港聞

【短片:Emily Online】林卓廷化身廚男 立會開檔派牛腩 (18:46)

記者忙起來可能連買午飯時間都無,今日立法會舉行多個會議期間,民主黨林卓廷突然化身廚男,帶一煲牛腩到會議廳外嘅走廊,請記者享用。不過大部分記者及攝記似乎都忙緊手上工作,令林卓廷不禁話:「喂,師傅唔好影住啦!」仲親自走到打緊稿嘅記者身邊送上食物。

林卓廷話佢用左兩個鐘煲牛腩,仲分享秘訣,「最緊要自己切,因應食客嘅需要切大細」。Emily見大家後來都反應踴躍,忙裏偷閒!

體育、演藝、文化及出版界議員馬逢國早前曾經形容記者喺走廊食嘢「唔健康,唔衛生,亦唔係好好睇」,不過近來不時都有議員請記者開餐,亦有議員覺得記者有採訪職責在身,邊做邊食係合理嘅。

其他報道:【消委會】一文睇晒 邊隻潤膚乳含可致敏香料或防腐劑?

其他報道:【特首跑馬仔】未見完整政綱仍決定支持林鄭 何柱國:我一世人唔信人哋政綱,而係信人嘅能力

其他報道:【特首跑馬仔】現身搬入林鄭租住單位 林兆波:「(情信)我簽得名,梗係我寫的啦」

上 / 下一篇新聞