港聞

【Emily Online】梁美芬:最快下周開審調查鄭松泰 或邀《國旗法》專家協助 (22:01)

立法會新春後再開鑼,經民聯梁美芬透露,之前成立嘅譴責熱血公民鄭松泰議案調查委員會,最快下個禮拜五召開首次會議。作為主席嘅佢話,預計會參考2009年調查民主黨甘乃威桃色風波嘅程序,包括取證,邀請當事人出席等,強調鄭松泰亦可搵律師陪同。而因為今次涉及侮辱國旗等行為,梁美芬指,或會邀請《國旗法》專家協助。

其他報道:調查指逾六成青年未成年已飲酒 最細僅3歲 青協憂損腦部發展 促加強教育

不過甘乃威當年調查,一做就做足2年,梁美芬估計,應該今次時間短好多,預料一年內可以完成。佢話,最後會將報告交到立法會大會,如譴責動議最後獲三分之二通過,鄭松泰就會被褫奪議員資格。

大家今日係新春團拜中,當然最關心特首選戰。梁美芬就指,自己在地區做過非正式統計,發現4位參選人嘅支持度係6:2:1:0,至於邊個最多人支持,邊個係零,佢就話謎底要等經民聯公布最後提名邊個再揭曉,指希望同地區意見吻合啦!

其他報道:視察板間房探露宿者 被指怕惹木蝨回家「離地」 容海恩否認:驚就唔去啦

其他報道:傳真社:新空管系統無及時發警告 上月至少6宗「飛行間距不足」事故

相關字詞﹕ 鄭松泰 編輯推介

上 / 下一篇新聞