港聞

【Emily Online】上司馬斐森辭職 梁卓偉抽水:「不得不重新考慮」分享內容 (21:18)

港大醫學院長梁卓偉今晚出席港大通識部舉辦嘅座談會,同四個學生會前會長同現屆會長對談。梁卓偉喺開場白度話,自己唔係要講「官員嘅臨別贈言」,又話自己「無知無心無能」,所以絕對唔會參選行政長官。

其他報道:【特首跑馬仔】林鄭葉劉質疑對金發局支援不足 曾俊華:資源從不同政策局及監管機構提供

梁卓偉話,特首梁振英早前宣布唔競逐連任後,佢嘅下屬就紛紛辭任參選特首。梁卓偉話,咁啱自己嘅上司、港大校長馬斐森亦都辭任咗,所以令佢「不得不重新考慮」今晚要同學生分享嘅內容。

座談會期間,佢提到香港有唔少病嘅表癥,包括樓價高企同貧窮問題等,佢話香港6個人當中,就有1個係貧窮,「我哋點可以安寢?除咗有啲參選人瞓喺度體驗劏房,或者有候選人話人『瞓喺度都入閘』,啊唔係,可能做唔到候選人,只係參選人」。

其他報道:明報特首選舉專頁

其他報道:【特首跑馬仔】林大輝以球隊作喻對林鄭曾俊華均支持 將提名林鄭投票則視乎表現

其他報道:【回應長毛擬參選】胡國興:政治表態或令社會更撕裂

其他報道:被問中央只撐林鄭報道 稱「可信性都高」 曾:不懂知難而退 信有「勇者」

相關字詞﹕ 梁卓偉 特首選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞