港聞

下一篇
上一篇

【網上熱話】司機齊讓路予救護車 杜汶澤fb發文公開好人好事:呢度係香港! (19:44)

救護車救急扶危,爭分奪秒把傷者病患送院,運送途中亦需巿民合作讓路,藝人杜汶澤今日在facebook「Tai Po 大埔」群組貼文,引述自己見證了司機集體讓路予救護車的好人好事,盛讚「呢度係大埔!」、「呢度係香港!」。

其他報道:【網上熱話】網傳外籍「截車黨」攔車硬銷區旗 每支強索20元 律師:最少犯3宗罪

杜汶澤的貼文於今早約11時貼於「Tai Po 大埔」群組發表,以「大埔好人好事」為題,指剛才有一輛救護車在其後,「郁唔到,塞住咗響慢線,中線成行車頂住晒條路,快線空嘅。未幾,中線排響最前頭架車,帶頭cut過去右線」,其他司機亦跟着做,結果開了一條路予救護車。

如中線的車輛不移動,慢線的救護車勢必繼續受阻,但司機集體切到快線讓路,令救護車順利離開,杜汶澤稱「呢度係大埔!」、「呢度係香港!」,又認為「其他國家真係未必做得到!」,希望傷者或病者平安無事。

不少網民大讚司機做得好,又指讓路予救護車是人人有責,但未必人人肯做,借讚揚而鼓勵他人去做,亦是好事。

其他報道:【網上熱話】達哥發布備份打機片段惹爭議 fb發文詳述與「Backup佬」恩怨 稱不明為何自己受責備 

其他報道:備份達哥打機片爭議 「Backup佬」認三年半獲利36萬感愧疚 向達哥致歉

上 / 下一篇新聞