港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】曾俊華競選辦啟用 自言「勢幾好」 看錯日子?解嘲說「眼不是太好」 (12:38)

前財政司長曾俊華周四(19日)宣布參選特首後,其位於灣仔的競選辦今早正式啟用。開幕派對上,曾俊華自言「我哋嘅勢係幾好嘅」,又強調「香港加油」。

其他報道:否認趁曾俊華辭職開大水喉 梁振英:曾俊華說過「知道BOSS係邊個」

曾俊華早上上載多張競選辦開幕相片及短片到facebook,見到招牌以中英文寫上「曾俊華競選辦公室」,左方則有兩座綠山標誌,曾俊華笑住指着兩座山,強調「呢個唔係鬍鬚嚟架」。他公布參選當日曾經解釋說,兩座綠山一座是太平山,代表財富;另一座是獅子山,代表香港精神;外圍圓圈則代表無撕裂的社會。

揭幕完成後,曾俊華感謝競選辦同事參與,形容「我哋有一個非常之好開始,大家要繼續努力」。他又說,現時距特首選舉仍有約兩個月時間,會繼續努力一步一步前進,「我覺得我哋嘅勢係幾好嘅」。

不過,開幕派對上發生小插曲,曾俊華看一看手表,但遲疑片刻,問在場人士「今日係2號係咪」,引來哄堂大笑。隨後有人糾正今天是「21號」,他笑言自己「眼唔係咁好」。

其他報道:內地半月增84宗H7N9致7人死 高永文嘆內地仍當「低致病」看待:絕對是高致病

其他報道:梁指齊昕留院兩月晚晚探望 感吃力萌不連任想法 「有時候要取捨,我都不想」

其他報道:落台聲音下做特首 梁振英籲多看民主開放社會政治為何 嘆香港不成熟

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞