港聞

【特首跑馬仔】葉劉自認「弱勢社群」 讚田北辰「爆SEED」拒轉軚夠義氣 (00:35)

宣布參選特首的新民黨主席葉劉淑儀,晚上在商台節目中形容自己是選舉中的「弱勢社群」,認為自己沒有「眾星伴月」,「冇咁多重量級嘅人嚟撐我」,又大讚黨友田北辰有義氣,更以網絡用語「爆SEED」形容對方全力撐自己,拒絕轉軚的行動。

其他報道:【特首跑馬仔】會見中小企談推政改 葉劉稱撤回「831」不可能 胡國興:不力推一定不成功

節目同時在faceboook直播,主持人引述網民問「駛唔駛準備紙巾」,葉太表示「唔駛,我撐得住既,感觸一陣」,她又多謝關心,表明會繼續奮鬥,「我都話最多戰死沙場」。

主持人問到,有人認為葉劉淑儀是選舉中的「弱勢社群」,葉太直認不諱,「我承認(屬弱勢社群),有人成日批評我民望低,梗係啦,我都冇眾星伴月,冇咁多重量級嘅人嚟撐我」,她又表示,自己留意到有市民看其他人宣布參選時,表示「係喇,係那個啦,有『上面』睇」,因此葉太認為自己是處於弱勢。

對於較早前黨友田北辰提到有「無形之手」力谷一名參選人,更透露自己也收到電話,呼籲在特首選舉轉投另一人,葉劉淑儀太讚田北辰有義氣,又形容對方「爆SEED」,「所以我都好感動,佢咁有義氣,因為我有時同佢意見唔一致」。

其他報道:明報特首選舉專頁

其他報道:林鄭稱政改消耗官員精力 如要休養生息需審慎處理

其他報道:曾俊華參選:信中央想選舉公正 認有支持者過檔林鄭 提名票「一張都未有」

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 田北辰 葉劉淑儀

上 / 下一篇新聞