港聞

下一篇
上一篇

【短片:曾俊華選特首】記者會妙問妙答 曾俊華稱「我唔係話我好打得,係幾打得」引全場笑聲 (18:28)

前財政司長曾俊華宣布參加下屆特首選舉,除了表達他「信任、希望、團結」的參選理念,當中亦有不少「妙問妙答」,引來全場的笑聲。

‧由於曾俊華09年做過俗稱「通波仔」的心臟手術,記者問他現在的健康如何。曾俊華回應說「好多人都問過我而家個心臟情況點。我就話,最好就打番場交,咁你就知我心臟到底有幾好喇」。

‧曾俊華在開首的演辭指,自小習武,都「幾打得」;有記者就問「你喺講辭都話你好打得」,曾俊華馬上插口,「我唔係話我好打得,係幾打得」,引來全場笑聲。

‧有記者向曾俊華提問時,一時口快稱呼他做「司長」,曾俊華笑稱「我無做司長好耐啦」。

‧被問到另一特首參選人林鄭月娥的分別,曾俊華指「我確實未考過第一......同Carrie(林鄭月娥)係好多年同事,好覺得佢係認真努力的公務員,相信大家工作範疇不同,很難比較,但我願意聆聽不同人的意見」。

‧被問到是否有競選辦主任被「撬」走,曾俊華說香港是一個小地方,「朋友有自己選擇做應該做嘅事,不過可以保證一件事,雖然佢哋過去Carrie(林鄭月娥)嘅辦公室,但唔會影響我哋嘅關係」。

‧有記者指有報道指中聯辦阻止選委提名他,阻止他入閘,問曾俊華是否認為只要拿到150票入閘,就有機會在投票時,得到選委違背中聯辦或港澳辦的意思以「暗票」投票給他。曾俊華回應「咁刺激?」再次引來一陣笑聲。

‧有記者留意到,曾俊華開場致辭引用了國家主席習近平經常說的「中華民族偉大復興」,問到是否想表達自己是「習辦」的人,曾俊華笑着回應稱「咁好嘢,唔使做research(資料搜集)已經知道」。

‧被問到已辭職一個月多「等咩等咁耐先宣布(參選)?」曾俊華回應稱本周一(16日)才獲中央批准辭職,「我係一個很守規矩及紀律嘅人」,又笑說「3日之內做到呢啲嘢,都幾好吖」。

‧有些左翼報紙傾向支持(endorse)林鄭月娥,你認為選舉還公平嗎?曾指,「有些報紙傾向支持(endorse)林鄭月娥,但我認為所有香港的報紙都有自己的立場,而我希望他們會表達自己的意見,更希望你們(在場記者)會支持(endorse)我」。

相關新聞:

其他報道:明報特首選舉專頁

曾俊華稱重啟政改須視乎政治環境 否則如「撼頭埋牆」

【Emily Online】曾俊華參選直播 45分鐘吸1.3萬likes 嬲嬲僅過百

等咩咁耐先宣布?曾俊華:我很守規矩紀律

撕裂對立不是結局 曾俊華冀憑信任、團結及希望達成和解

質疑港獨者否定歷史 曾俊華指港人愛國非因國家強大

稱建屋兼顧自然環境 曾俊華:如無郊野,生活不完整

曾俊華宣布以「最嚴肅最謙卑心情」參選特首

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 曾俊華

上 / 下一篇新聞