港聞

【Emily Online】主持試探是否不再參選「最後一次行政長官答問?」 梁振英:係喇! (10:47)

行政長官梁振英噚日發表任內最後一份施政報告,雖然佢今屆唔角逐連任,不過就有唔少人關心佢5年後會唔會再參選,佢今朝出席電台聯播節目,結尾嗰陣主持問佢:「最後一次同你做行政長官施政答問喇喎,應該,係咪呀?」梁振英應咗句:「係喇!」唔知係咪代表佢承諾「N屆都唔再選特首」呢?

梁振英噚日喺任內最後一份施政報告結語話「繼續奉獻香港,奉獻國家」,令唔少人關心佢5年後會唔會重出江湖、東山再起,佢噚日下晝記者會被問到會唔會再選,以及會唔會承諾唔再選特首,佢就咁樣答:「我為香港人承諾,過去5年總算為香港人做咗一啲事,未來時間會喺不同崗位,只要香港、中央用得着,會盡自己最大努力繼續為港人做事」。

相關報道:

梁振英就政改房屋問題致歉 望非建制派接受8‧31帶來有競爭選舉

梁振英昨稱未拿6000元 被揭曾承諾捐出 今解畫:說明不應該給我

梁振英:郊野公園邊陲地可建萬計單位 不收回粉嶺高球場因或要大量斬樹

婆婆怨兒子申公屋6年未上樓 梁振英反問「係咪有畀過offer覺得遠唔要?」

其他報道:明報特首選舉專頁

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞