港聞

【施政報告】婆婆怨兒子申公屋6年未上樓 梁振英反問「係咪有畀過offer覺得遠唔要?」 (09:12)

行政長官梁振英昨日發表任內最後一份施政報告,並在結語中提到「已基本全部落實政綱」。他今早出席電台聯播節目時,有聽眾致電稱其兒子已申請公屋近6年,質疑梁振英當選時「3年上樓」的承諾不能兌現。

其他報道:大動作耗465億 梁﹕應花之錢 自評政綱「基本全落實」

聽眾何婆婆向梁振英投訴,指她的兒子40多歲,以家庭為單位申請公屋近6年,「佢(梁振英)嗰時又話3年、4年上樓,而家就嚟6年,一個人搵錢,4個人食,兩個仔女讀書」。

梁振英未有正面回應是否未能兌現承諾,只反問何婆婆:「6年來部門係咪有畀過first offer(第一選擇)佢,佢可能覺得遠或者唔適合,就冇要」,故希望稍後再跟進何婆婆的個案。

其他報道:【短片】毛孟靜批施政報告英文主題「咩英文嚟㗎?」 「發展經濟」做口號「都癲嘅!」

其他報道:一餐團年飯 熱量可達10碗飯 一碟乳豬全體 3200卡路里

其他報道:【短片】劉德華凌晨抵港由擔架抬出 清醒送院 眉心見傷痕

相關字詞﹕編輯推介 施政報告

上 / 下一篇新聞