港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】毛孟靜批施政報告英文主題「咩英文嚟㗎?」 「發展經濟」做口號「都癲嘅!」 (18:55)

梁振英特首任內最後一份施政報告,主題係「用好機遇 發展經濟 改善民生 和諧共融」。不過香港本土毛孟靜(Miss Mo)喺記者面前大表不滿,唔止批評內容,仲話要「取笑狼英政府語文水準低落」,指「用好機遇」:「個『好』字,擺落『用』嗰度;抑或擺落『機遇』嗰度?」

Miss Mo話要睇埋英文版Make Best Use of Opportunities,先確定到真正意思係「用好」。不過有教開英文嘅Miss Mo亦唔放過呢句英文,直斥「咩英文嚟㗎?」佢話作為口號,簡單用英文grasp就得,中文就應該改為「善用機遇」。

Miss Mo又批評報告主題「老套」,「『發展經濟』都叫做係口號,都癲嘅!使乜你講?呢啲係本來應該有嘅嘢!」

【短片:施政報告記者會】趁曾俊華辭職開大水喉? 梁振英:負擔得起,每年有盈餘

【短片:施政報告迴響】梁國雄:梁振英政綱承諾「基本上落空」

【短片:施政報告記者會】梁振英稱「要致歉的事唔少」:土地房屋不能如意提供

相關字詞﹕編輯推介 施政報告

上 / 下一篇新聞