港聞

【特首跑馬仔】葉劉指對手強勢光環大 嘆大公報道少致「蝕底」 聽慣被指「葡萄」 (12:57)

特首選舉3月26日舉行,已宣布參選的新民黨主席葉劉淑儀今日出席民主黨劉慧卿網台節目時,就談及自己「民望」問題,強調自己參選不是為個人榮辱,而是想服務社會,亦會願賭服輸。但她指,民調不等於選票,如美國選舉及英國脫歐公投等,「要投過票至知」。

其他報道:曾鈺成專欄談2047 指基本法「50年不變」僅適用於第5條

不過葉劉淑儀形容對手十分強勢,「光環大,都係高官」,「一出嚟就眾星伴月,個氣勢係唔同嘅」。

她另提到,「留意到傳媒報道我,大公極少」,舉例上星期去參觀劏房,只有《文匯報》記者到場,晤民建聯時只有《商報》記者到場,見融樂會時則有《大公報》,「絕對唔會學人哋咁鋪天蓋地咁報道某啲人,咁我好蝕底架喎。特別好多建制派人睇這啲係信息,呢啲係官方架嘛,人人都知,即係官方睇淡你。有咁多呢啲信息放出嚟,預期你唔得,(民望)咪自然低囉」。

被問到「葡萄好唔好味」,葉劉淑儀直言自己已「聽慣」,「無咩所謂,好閒,得啖笑」。

其他報道:【特首跑馬仔】稱據報道及消息中央似較屬意林鄭 劉兆佳:若兩司長同時入閘勝負難料

其他報道:【家長留心:消委會】3國產兒童指甲油含致癌物 一型號塑化劑超標逾10倍

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 特首跑馬仔 葉劉淑儀

上 / 下一篇新聞