港聞

【短片:Emily Online】立法會內錯講粗口諧音 議員哄堂大笑 陳健波:大家唔好咁心邪! (21:05)

今日立法會財委會開會討論「向參加免費優質幼稚園教育計劃的幼稚園提供一筆過啟動津貼」,開咗幾個鐘頭會之後,終於去到最後直路。不過唔知主席陳健波係唔係因為開會開得耐,所以咬字都開始有少少不清,唔小心講咗個粗口字,仲引起全場起哄!

其他報道:農曆年旺季家務助理時薪達125元 資深阿姐大掃除曾遇成櫃曱甴

說今晚7點幾,當時議已經去到最後階段,唔少議員都提交咗37A臨時動議,不過都有唔少議員撤回咗。陳健波整理緊臨時動議嘅時候,佢就話「朱凱廸議員請你準備下,你係第20個嘅,嗱,朱凱廸議員你提X(粗口諧音)咗成...,呀,提交咗...」呢個「X」字立即令成個議事廳嘅議員哄堂大笑。陳健波都知道自己發錯音,立即修正番做「提交咗」,仲呼籲各位議員唔好咁心邪呀!

不過其實陳健波呢一句說話,係想問朱凱廸議員提交咗20幾個,只係得1個過到,可能要秘書處同佢補下習喇!

其他報道:【短片】牛丸吳安儀梁卓偉黃修平「窮得只剩份工」 視覺展籲關注在職貧窮

其他報道:地政總署新編地圖今出售首含社區藝術地圖 電子版免費下載

其他報道:20歲足球健將心肌炎急需換心續命 與10歲求心謙仔互勉打氣

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞