港聞

【短片:Emily Online】曾鈺成拍片教英文 Merry Christmas咁樣讀…… (12:17)

「又到聖誕,又到聖誕。」話咁快,聽日就係一年一度嘅聖誕節,多個立法會議員都有喺facebook提前祝賀大家聖誕同新年快樂,而博學多才嘅立法會前主席曾鈺成,喺fb祝賀大家有開心聖誕之餘,重拍片教大家「聖誕節快樂」英文「Merry Christmas」嘅正確讀法,過一個「學識聖誕」。

其他報道:網民作禁錮「出租女友」故仔被捕 警隊fb籲勿信口雌黃

曾鈺成話,因為「Merry Christmas」兩個字都有「r」音,而廣州、普通話都無呢個「r」音,「佢(r音)係要震脷架」,所以好難讀得準。不過唔使擔心,曾鈺成用讀書時老師教嘅方法,教大家點樣練習「震r」,就係朗讀「Round and round the rugged rocks the ragged rascal ran」。

Emily試讀過,要讀得通順唔係咁易,睇嚟要好似曾鈺成咁「震r」震到琅琅上口,確實練習需時。不過,聽日就係聖誕啦,嚟唔嚟得切呢?唔緊要,好彩仲有個新年嚟緊,Happy New Year都有個「r」呀!

其他報道:周永新:政府醜化難阻市民撐全民退保

其他報道:吳克儉晤朝鮮總領事倡加強教育交流 網民「嬲嬲」大罵

其他報道:伊院兩月兩產婦血崩死 陳肇始:發布信息有進步空間

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞