港聞

【包圍校委案】指馮敬恩叫「隊冧佢」致不安 港大保安經理稱馮已失控 引述李國章:驚畀人打 (17:27)

港大學生會前會長馮敬恩被控恐嚇校委會主席李國章一案續審。港大保安經理張憲君供稱,當日馮敬恩大叫「唔好畀佢走!唔好畀李國章走!隊冧佢!隊冧佢」,形容這是最令他不安的一句說話,其後有很多人講粗口,「聽落都會覺得唔係幾舒服」。

任職警隊時曾為三合會專家的張表示,「隊冧佢」是三合會術語,意思是「殺咗佢」。

張憲君又說,馮敬恩當時叫得很大聲,「成個人失咗控咁嗌出嚟」,形容馮當時「歇斯底里」,「好誇張好大聲,一個常人唔會好似佢咁」。張引述李國章當時對他說:「我都驚畀人打。」他則回應李:「我都驚呀。」辯方追問其說話的意思,張回應:「我唔驚我畀人打,我驚主席畀人打。」

其他報道:保安經理稱以為港大學生好乖:叫他們讓路的話會讓開

其他報道:【馮敬恩案】港大保安經理形容「壞學生」 否認憎馮:係HKU學生都會協助

其他報道:警長警署偷107萬保釋金囚2年 官:作為警察自甘墮落

相關字詞﹕法庭 編輯推介

上 / 下一篇新聞